| 1. |
The errors mainly occur due to ____________.
|
||||||||
|
Answer:
Option (d) |
| 2. |
Gross errors arise due to
|
||||||||
|
Answer:
Option (d) |
| 3. |
Do mistakes follow any fix pattern of occurrence ?
|
||||||||
|
Answer:
Option (b) |
| 4. |
The errors which are always of same size and sign under certain conditions are called _________.
|
||||||||
|
Answer:
Option (a) |
| 5. |
The error arising due to use of tape in temperature above standardized temperature is example of ___________.
|
||||||||
|
Answer:
Option (c) |
| 6. |
The errors arising out due to precision limit of human/instruments are known as __________.
|
||||||||
|
Answer:
Option (a) |
| 7. |
Normally, _____________ is used to estimate the magnitude of the accidental errors.
|
||||||||
|
Answer:
Option (b) |
| 8. |
The measured numerical value of any quantity is known as
|
||||||||
|
Answer:
Option (a) |
| 9. |
The difference between observed value of an quantity and its most probable value is known as __________.
|
||||||||
|
Answer:
Option (a) |
| 10. |
A _____________ is the equation expressing the relation between various dependent quantities.
|
||||||||
|
Answer:
Option (c) |