| 1. |
Wind is defined as
|
||||||||
|
Answer:
Option (c) |
| 2. |
Wind energy can be used to
|
||||||||
|
Answer:
Option (d) |
| 3. |
The wind speed is measured using an instrument called
|
||||||||
|
Answer:
Option (c) |
| 4. |
The gradient height is about _____ m from the ground.
|
||||||||
|
Answer:
Option (d) |
| 5. |
Surface layer is the air layer considered from the height of local obstruction to a height of about
50m
|
||||||||
|
Answer:
Option (b) |
| 6. |
The atmosphere with uniform wind speed is called the ____ atmosphere
|
||||||||
|
Answer:
Option (c) |
| 7. |
What is the main source for the formation of wind?
|
||||||||
|
Answer:
Option (b) |
| 8. |
Which of the following source of energy caused by uneven heating of earth’s surface
|
||||||||
|
Answer:
Option (a) |
| 9. |
Wind energy is harnessed as ______ energy with the help of windmill or turbine.
|
||||||||
|
Answer:
Option (a) |
| 10. |
In which region winds are stronger and constant?
|
||||||||
|
Answer:
Option (b) |